Extra informatie door ervaringen vanuit mijn praktijk:

 

Tuina massage

De behandeling is een combinatie van fysieke manipulatie-technieken, t.w. Chinese therapeutische massage en acupressuur. Tuina massage werkt diep door in het spierweefsel. Het vergroot je weerstand en veerkracht. Het geeft je flexibiliteit en kan spanning en vermoeidheid verzachten. 

Tuine massage helpt ontspannen en geeft ook verlichting bij diverse klachten, zoals rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spijsverteringsproblemen, stress en hoofdpijn. 

 

Tuina massage kan heel erg helpen bij emotionele blokkades, burn-out, angsten, paniekgevoel in de borst en een 'vol' hoofd. Ik werk veel op de rug, in combinatie met het hoofd als uitgangspunt. Ik merk dat dit heel erg helpend kan zijn in emotionele onrust en disbalans. Als je kijkt vanuit het oosters perspectief dan werk ik veel op de blaaslijn en deze meridiaan loopt over het zenuwstelsel, zoals vanuit het westers perspectief wordt gekeken. 

Dat vind ik zo mooi, dat je het westerse, oosterse, spieren en meridianen als een prachtig samenhang over elkaar kan plaatsen. Door middel van deze aanraking kalmeer je de langste en meest complexe zenuw van het lichaam; de nervus vages. Door de combinatie van de massage en de diepe ademhaling naar beneden te brengen, activeer je de nervus vages (het parasympatisch zenuwstelsel). Hierdoor kunnen stressklachten, een 'vol' hoofd en neerslachtige gedachten verminderen en tot rust gebracht worden. 

Het parasympatisch zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat de organen kan beïnvloeden zodat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. 

 

Massage en depressie

Massage kan helpen bij depressie. Massage kan symptomen als depressie en angst klachten verminderen. Door een massage wordt ons gelukshormoon geactiveerd (oxytocine). Oxytocine heeft een helende kracht. Door middel van een massage maakt je lichaam dit hormoon aan en zorgt ervoor dat je stresslevel wordt verminderd.

 

Psoas spier (spier van de ziel)

De psoas spier is een spiergroep die voor verbinding zorgt tussen je boven- en onderlichaam. Deze spier loopt van de binnenkant van je bovenbenen door je bekken, langs je onderrug. Daar hecht de spier zich aan het diafragma. Deze wordt ook wel spier van de ziel genoemd, omdat de mate van spanning in de psoas en klachten in het gebied van de bekken en onderrug veel kunnen zeggen over hoe het met iemand gaat. 

Als er in je leven een moment is dat je om wat voor reden angst registreert (niet veilig voelt), kan dit zorgen voor een opgebouwde spanning in deze spier. Dat kan zich uiten in pijn in de liezen, onderrug en bekken. Maar omdat het psoas ook hecht aan het diafragma, kan het ook invloed hebben op de ademhaling. Maar dit werkt ook omgekeerd; hoog in de borst ademen en spanning in het diafragma kan ook spanning in de psoas spier geven. 

Als we vanuit de Oosterse visie hier naar kijken, zijn onderrug klachten verwant aan een disbalans in de waterenergie, nieren en blaasmeridiaan. Zij controleren de onderrug en het bekken. 

Een ontspannen psoas spier helpt je stevig geankerd te zijn in jezelf.